Yang diingati dalam pentas akhir ALI2023

By KU SYAFIQ KU FOZI March 11, 2024 – RELEVAN

BARISAN pemenang ALI2023. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN

SUDAH separuh minggu Anugerah Lagu Indie (ALI) 2023 melabuhkan tirai. Teka-teki lagu terbaik sudah terjawab tetapi bukan itu sahaja yang menarik dalam pentas akhir yang diadakan pada 7 Mac lalu.

Pentas akhir ALI2023 diisi dengan kemeriahan, kejutan dan penerokaan. Itu mungkin kesimpulan paling ringkas yang boleh dibuat.  

Dari segi ramalan pemenang, Relevan tergelincir banyak tapi ia tidaklah pelik kerana persaingan antara finalis boleh dikatakan sengit-sengit belaka. Berikut merupakan senarai pemenang ALI2023:

Lagu Terbaik: Pembunuh Malam oleh Lunar
Lagu Hip Hop Terbaik: LXF oleh LXF
Lagu Pop Terbaik: Pembunuh Malam oleh Lunar
Lagu Rock Terbaik: Souled Out oleh VOTA
Persembahan Terbaik: stargazing oleh odelia tirza
Yoodoo Presents Lagu Terpaling Platinum: Noisy Punk oleh Armpunk Sindicate

Selain senarai pemenang, banyak juga perkara-perkara yang menarik, malah ikonik berlaku pada malam itu. Relevan senaraikannya untuk anda. Jika mahu tonton semula pentas akhir ALI2023, boleh tekan pautan di bawah:

https://youtube.com/watch?v=XMI6VZKieQ0%3Ffeature%3Doembed
  • Pesona Leaism

Sudah menjadi tradisi untuk ALI, persembahan pembukaan akan diisi dengan penghargaan terhadap ikon muzik independen tempatan. Kali ini, Leaism dipilih untuk menyampaikan penghargaan kepada kugiran grunge legenda, Butterfingers.

Leaism langsung tidak mengecewakan. Ditemani pemuzik handalan, penyanyi soul itu memukau dengan gubahan tersendiri koleksi lagu Butterfingers seperti Epitome, The Chemistry (Between Us), Ngilu, 1000 Tahun dan Mati Hidup Kembali.

  • Potensi Fatin Faizal dan Lily Jannah
PERSEMBAHAN pura oleh Fatin Faizal. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN

Kedua-dua Fatin Faizal dan Lily Jannah pulang tanpa kemenangan tapi tangan mereka tidak kosong.

ALI2023 boleh jadi platform yang melancarkan bakat mereka ke pentas yang lebih besar kerana kedua-duanya menyampaikan persembahan yang baik. Lebih penting, daripada nama yang asing untuk ramai orang, kelibat mereka mula diperasan.

PERSEMBAHAN Luka oleh Lily Jannah. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN

Lapangan singer-songwriter juga semakin meriah. Ini mungkin peluang terbaik untuk kedua-duanya merealisasi potensi yang ada.

  • Keringkasan yang cukup
PERSEMBAHAN Mimpi Untuk Semalam oleh JAYSTATION (kiri) dan Quai dari SLATAN. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN

Ada persembahan yang ‘mewah’, pelbagai prop dan instrumen digunakan. Itu juga baik tetapi saya tertarik dengan persembahan ringkas oleh beberapa peserta.

Ini khusus untuk persembahan odelia tirza dan SLATAN. Kedua-dua lagu mereka memang sesuai disampaikan secara ringkas tetapi yang lebih penting, keringkasan kedua-duanya mencukupi. Ia tidak mengurangkan impak malah mungkin, mengoptimumkan impak yang diperlukan.

odelia tirza juga tampil sebagai pemenang Persembahan Terbaik dengan keringkasan tersebut.

  • Yang toksik

Mengakui kewujudan hal-hal toksik semakin dipandang penting sekarang dan ini dapat dilihat dalam persembahan Lily Jannah dan Zerophobia. Lily bercerita tentang hubungan yang toksik manakala Zerophobia mengangkat ketoksikan memori silam.

Ia mungkin klise tetapi tidak ramai yang dapat menyampaikan kedalaman apabila bercerita tentang ketoksikan. Kebanyakannya hanya mampu menghurai secara cetek.

PERSEMBAHAN Inti Sari oleh Zerophobia. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN

Tetapi tidak untuk Lily dan Zerophobia. Lily menggunakan paparan dialog di skrin untuk menunjukkan kerancuan hubungan toksik manakala Zerophobia lebih simbolik – memori toksik disimbolkan dengan kotoran hitam pada baju putih pelakon.

  • LXF yang ikonik
PERSEMBAHAN LXF oleh LXF. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN

LXF gagal membawa pulang anugerah Persembahan Terbaik tetapi bagi saya, persembahan mereka adalah yang paling ikonik dalam sejarah ALI. Ya, seluruh sejarah kewujudan ALI.

Pentas dibanjiri ahli kolektif dan rentak bertukar-tukar mengiringi melodi asal lagu LXF. Dari Nico, KRU, Too Phat, Joe Flizzow, Malique dan W.A.R.I.S, semuanya diadun sebagai latar.

LXF memperkenalkan kepada semua orang tentang makna kolektiviti dan homaj dalam budaya hip hop.

  • Rezeki pertama
PERSEMBAHAN Pembunuh Malam oleh Lunar. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN

Kedua-dua pemenang Anugerah Pop Terbaik dan Rock Terbaik berjaya dalam percubaan pertama mereka untuk ALI. Lebih manis, Lunar turut pulang dengan Anugerah Lagu Terbaik.

Untuk VOTA pula, Souled Out merupakan lagu sulung mereka yang diterbitkan. Pastinya kemenangan ini akan menjadi platform untuk mereka lebih dikenali dan diikuti selepas ini.

PERSEMBAHAN Souled Out oleh VOTA. – GAMBAR MUHAMAD IQBAL ROSLI/RELEVAN
  • Amir Jahari

Kemunculan pemenang Anugerah Juara Lagu (AJL), Amir Jahari hanya seketika, iaitu untuk menyampaikan Anugerah Lagu Terbaik tetapi sorakan penonton ketika melihat kelibatnya begitu mengguruh. 

Melihat Amir yang berbaju batik dan berkot, kawan saya bergurau yang dia kini menjadi pemimpin untuk artis indie. Ketepi jenaka, Amir memang layak menjadi inspirasi kepada artis yang bergerak secara independen.

Dia membuktikan yang jiwa independen kalau dibawa ke mana-mana pun boleh berjaya. Tak perlu dibuang jiwa itu, sebaliknya dimanfaatkan. – RELEVAN

Sumber artikel : https://relevan.com.my/2024/03/11/yang-diingati-dalam-pentas-akhir-ali2023/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *