“PEMBUNUH MALAM” Juara Lagu Terbaik di Pentas Akhir Anugerah Lagu Indie 2023

Spacerubix, 8 Mac 2024 – Acara kemuncak Pentas Akhir Anugerah Lagu Indie 2023 (#ALI2023) telah membariskan persembahan mantap daripada 15 finalis yang terbahagi kepada tiga kategori iaitu Pop, Rock dan HipHop malam tadi.  

Lunar yang membawakan lagu berjudul “Pembunuh Malam”, sebuah lagu ciptaan Hazeeq Hilman dan Muhd Haziq dalam kategori Pop telah tampil sebagai Juara Lagu Terbaik Anugerah Lagu Indie 2023 serta berjaya merangkul hadiah tunai keseluruhan berjumlah RM20,000 (RM5,000 daripada Anugerah Pop Terbaik dan RM15,000 daripada Anugerah Lagu Terbaik). 

Selain daripada Anugerah Lagu Terbaik, anugerah lain yang dipersembahkan adalah persembahan terbaik, dan juga anugerah bagi ketiga-tiga kategori.  Dalam Top 5 kategori Pop, “Pembunuh Malam” telah menewaskan empat lagu lain iaitu “Pura”, “Stargazing”, “Luka” dan “Derana” serta merangkul gelaran Anugerah Pop Terbaik.

Dalam Top 5 kategori Rock pula, “Souled Out” tampil sebagai Juara Anugerah Rock Terbaik menewaskan “Jiwa (Takhta Milik Kita)”, “In The Haze”, “Inti Sari” dan “Terra Luna”.

Manakala dalam Top 5 kategori HipHop, “LXF” merangkul Juara Anugerah HipHop Terbaik menewaskan “Ice Cold Castle”, “Candy Mind”, “Gard O Gard” dan “Mimpi Untuk Semalam”.

Senarai penuh Juara Anugerah Lagu Indie 2023 adalah seperti berikut:

Kategori & Hadiah ALI2023Juara
Anugerah Lagu TerbaikRM15,000 + TrofiPembunuh Malam
Komposer: Hazeeq Hilman & Muhd HaziqLirik: Hazeeq Hilman & Muhd HaziqArtis: Lunar
Anugerah Persembahan TerbaikRM5,000 + TrofiStargazing
Komposer: Odelia TirzaLirik: Odelia TirzaArtis: Odelia Tirza
Anugerah Rock TerbaikRM5,000 + TrofiSouled Out
Komposer: VotaLirik: VotaArtis: Vota
Anugerah Pop TerbaikRM5,000 + TrofiPembunuh Malam
Komposer: Hazeeq Hilman & Muhd HaziqLirik: Hazeeq Hilman & Muhd HaziqArtis: Lunar
Anugerah HipHop TerbaikRM5,000 + TrofiLXF
Komposer: Sabbala, Rahhh5kaki, Issa Goodmusic, Jaymhd7, A.D.K., Zemo, Benzooloo, Danye, Rebel Asia & Dj RuckesLirik: Sabbala, Rahhh5kaki, Issa Goodmusic, Jaymhd7, A.D.K., Zemo, Benzooloo, Danye, Rebel Asia & Dj RuckesArtis: LXF
Anugerah Yoodo Presents: Lagu Terpaling Platinum ‘Carta Indie Kita’RM1,000 + TrofiArmpunk Sindicate

Ahmed Faris Amir, Penerbit Eksekutif Anugerah Lagu Indie berkata, “Tahniah saya ucapkan kepada semua finalis yang telah memberikan persembahan terbaik mereka di Pentas Akhir sebentar tadi.  Kesemua 15 persembahan yang dipertontonkan telah berjaya membuktikan bahawa penggiat muzik indie juga lebih daripada mampu untuk menghasilkan lagu yang berkualiti. Sebagai sebuah platform yang dicipta khusus untuk meraikan bakat-bakat indie tempatan yang kreatif, saya berharap agar Anugerah Lagu Indie dapat diteruskan lagi bagi memberi inspirasi kepada penggiat muzik indie untuk terus menghasilkan karya yang berkualiti serta kompetitif dalam arena muzik.”

“Saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pihak yang telah menyokong dan menjayakan Anugerah Lagu Indie musim keempat ini, terutamanya seluruh tenaga produksi #ALI2023, Kementerian Belia dan Sukan menerusi Rakan Muda (Rakan Muzik), Rakita 107.9, Honda Motorcycle Malaysia, 1901 Hot Dog dan rakan-rakan media yang bersama-sama menyokong semangat Anugerah Lagu Indie iaitu Music Addicts, Relevan, Media Variasi, Selebriti Online, Medialah!, Malaysia Music Scene, Malaya Roll, Big Media Works, Malaysia Tribune, Writer’s Daily, LUAS, dan Pocket News Media, serta Rakan Kerjasama Anugerah Terpaling Platinum CIK, Yoodo,” tambah beliau lagi.

‘Butterfingers Tribute’ oleh LeaismPersembahan Penutup oleh Bunkface

Selain daripada persembahan finalis, penonton juga telah disajikan dengan persembahan ‘Tribute Butterfingers’ oleh Leaism dengan lagunya “Epitome”, “Chemistry”, “Ngilu”, “1000 tahun”, “Mati Hidup Kembali”, dan persembahan penutup oleh Bunkface dengan lagu mereka “Silly Lilly”, “Situasi” dan “Malam Ini Kita Punya”.

Anugerah Lagu Indie musim kali ini juga membariskan juri-juri professional yang terdiri daripada AG Coco, Wing Meng, Juwita Suwito, Roshan Jamrock, Edwin Raj, Ariana Adnan, dan Diandra Arjunaidi.  

Untuk maklumat penuh mengenai keputusan Pentas Akhir Anugerah Lagu Indie, sila layari laman media sosial @anugerahindie atau tonton di Youtube Anugerah Lagu Indie.

Lagu Terbaik – “Pembunuh Malam”Persembahan Terbaik – Odelia Tirza
Lagu Rock Terbaik – VOTALagu HipHop Terbaik – LXF
Sumber Foto & Video #ALI2023

Tentang Anugerah Lagu Indie

Anugerah Lagu Indie (ALI) adalah Rancangan Anugerah Indie Malaysia sendiri untuk mengiktiraf sumbangan bakat-bakat muda dalam komuniti tempatan dan industri muzik indie.  “Muzik Indie” merujuk kepada muzik yang diterbitkan secara bebas (karya sendiri) tanpa sebarang ikatan dengan label rakaman komersial dari proses penulisan, rakaman hingga penerbitan lagu.  ALI terbukti menjadi batu loncatan untuk artis indie ke peringkat yang lebih tinggi. Salah seorang pemenang ALI, “Pelukan Angkasa” oleh SOG dan Shila Amzah memenangi AJL 2022; dan Late Night Frequency yang memenangi ALI 2022 memenangi satu kategori dalam AIM 2022.

Hubungi Kami

Pertanyaan program:Marwan Bin Zaharudin
KomunikasiE-mel: ali@rakita.myTel: 017-6477493
Follow Anugerah Lagu Indie:Laman web       www.anugerahlaguindie.com.myInstagram          @anugerahindie Facebook          @anugerahindie TikTok                @anugerahindie X                        @anugerahindie
Pertanyaan media:Mia Amira IshakPerhubungan Awam dan KomunikasiE-mel:  mia@impact.myTel: +6014-689 6068

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *