Pendaftaran Malaysia Esports Championship 23/24 Kini Dibuka

Puchong, 27 Disember 2023 –  Usaha untuk membangunkan ekosistem esukan yang rancak, mampan dan inklusif diteruskan lagi dengan musim ketiga Malaysia Esports Championship (MEC) 23/24 atau Kejuaraan Esukan Malaysia 23/24 kembali dan kini dibuka untuk pendaftaran sehingga 5 Januari 2024.

Penganjuran kejohanan ini adalah selaras dengan komitmen Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk meneraju dan mengembangkan industri esukan tempatan, sepertimana terkandung dalam ‘Pelan Pembangunan Esukan KBS 2020-2025’.

Setakat ini, MEC telah memainkan peranan penting dalam merancakkan komuniti esukan negara dan terus memacu pertumbuhan budaya bermain game dalam Malaysia.

Terdapat lima judul permainan yang akan dipertandingkan dalam musim MEC kali ini iaitu – Player Unknown’s Battleground (PUBG) Mobile, Mobile Legends: Bang Bang (MLBB), DOTA 2, Tekken 7 dan Gran Turismo 7.

PUBG Mobile dan MLBB bakal disertai oleh pasukan esukan profesional yang telah melayakkan diri untuk bersaing di MEC 23/24 berdasarkan rekod kejohanan mereka. Dalam kategori PUBG Mobile, juara Liga Esukan Malaysia 2023 dan Kejohanan MyLadies 2022 dijemput untuk bersaing di Playoff dengan 30 pasukan lain dari Open Qualifier. Sementara itu dalam kategori MLBB, juara Liga Esukan Malaysia 2023, Kejohanan MyLadies 2022, Liga Esukan Negeri (ESTL) dan Kejuaraan Johor All Stars 2023 semuanya dijemput untuk bersaing di Playoff dengan empat pasukan lain dari Open Qualifier.

Mana-mana pasukan profesional atau amatur yang berminat untuk menyertai kejuaraan berprestij MEC 23/24 adalah dialu-alukan untuk mempamerkan kemahiran dan bakat mereka di samping berpeluang untuk merebut wang hadiah terkumpul berjumlah RM250,000.

Garis masa MEC 23/24 adalah seperti berikut:

KategoriOpen QualifierPlayoff & Pusingan Akhir
Dota 2
15 – 20 Januari 2024(Online)

2 – 4 Februari 2024(Fizikal)
MLBB
PUBG Mobile
Tekken 726 – 28 Januari 2024(Fizikal)26 – 28 Februari 2024(Fizikal)
Gran Turismo

Kejuaraan ini akan berlangsung di hab eSukan yang direka bentuk dengan estetik – ESI Hub di Spacerubix, Puchong bermula 26 Januari.

Bagaimana untuk mendaftar ke MEC23/24? Daftar akaun Esukan di https://www.esukan.gg, kemudian buat satu pasukan dan jemput ahli-ahli lain untuk menyertai pasukan anda. Setelah itu, anda boleh memilih pertandingan yang anda mahu sertai.

Kejuaraan Esukan Malaysia 23/24 dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) melalui Esports Integrated (ESI) bersama Rakan Minuman Rasmi, Goodday Milk Malaysia; dan Rakan Aktivasi, Rakan Muda dan Rakan Digital.

Dapatkan maklumat terkini mengenai MEC 2023/24 dengan mengikuti media sosial kami @esportsintegrated. 

#   #   #

Mengenai Esports Integrated (ESI)

Esports Integrated (ESI) ialah satu inisiatif untuk memangkin ekosistem esukan yang bertenaga, mampan dan inklusif yang dikuasakan oleh Impact Integrated di bawah bidang kuasa Kementerian Belia dan Sukan. Di ESI, kami berhasrat untuk mencipta struktur dan program untuk menyokong penubuhan ekosistem yang bertenaga, mampan dan inklusif yang membolehkan pertumbuhan, memastikan perlindungan dan mengembangkan kepelbagaian. Sebagai satu inisiatif, ESI mengambil berat tentang memupuk dan menggalakkan pertumbuhan dan pengembangan ekosistem Esports sambil pada masa yang sama memastikan persekitaran ekosistem menerima nilai yang sihat dan inklusif.

Butiran Media

Esports Integrated (ESI):

Mia Amira Ishak

PR & Communications

Email: mia@impact.my  / media@esportsintegrated.com 

Tel: +6014-689 6068

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *