AKADEMI IMPACT MALAYSIA MEMPERKASA BELIA MENJADI PERINTIS PENGGERAK SOSIAL

PUCHONG, 10 Mac 2020 – Impact Malaysia, salah satu daripada inisiatif di bawah kawal selia Kementerian Belia dan Sukan untuk membangunkan belia dan impak sosial, baru-baru ini telah melancarkan Akademi Impact Malaysia (Akademi Impact). Penyertaan program ini dibuka kepada semua belia warganegara yang berusia antara 18 hingga 29 tahun dan tempoh permohonan untuk menyertai Akademi Impact akan berakhir pada 15 Mac 2020. Objektif utama program ini adalah untuk memperkasa 30 belia menjadi penggerak komuniti yang bakal menjalankan projek impak sosial mereka sendiri. Akademi Impact akan berlangsung dalam tempoh 3 bulan bermula dari 23 Mac 2020 di Spacerubix, Puchong, Selangor. Peserta akan menjalani latihan di dalam kelas dalam tempoh 2 minggu pertama dan dalam tempoh 3 bulan berikutnya, mereka akan mengusahakan projek sosial yang telah mereka rancangkan semasa sesi di dalam kelas.

Siti Rahayu Baharin, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Impact Malaysia yang juga merupakan pengasas Buku Jalanan Chow Kit, berharap Akademi Impact dapat memupuk minat anak muda untuk menangani isu sosial di samping menerapkan empati yang tinggi, “Perkara seperti ini (empati) tidak boleh diajar dalam kelas formal. Ia hanya efektif apabila mereka dikelilingi dan dibimbing oleh orang-orang yang berpengalaman dalam mencetuskan impak sosial. Untuk melakukan sesuatu seperti ini, banyak perkara yang perlu dipelajari dan banyak perkara yang perlu kita ketahui, dan dalam kes saya, pengukuran impak sosial.”

Kurikulum Akademi Impact tertumpu kepada modul perdana I.M.P.A.C.T. iaitu ‘Ideate, Map, Pilot, Act, Count and Tell’. Modul ini direka untuk meningkatkan kapasiti peserta bagi memahami isu menerusi kaedah yang sistematik, penyelesaian yang berkesan serta menanamkan budaya penilaian impak dalam projek sosial dari awal lagi, bukan hanya di akhir projek.

Program ini mempunyai sukatan pelajaran yang dipecahkan kepada 6 peringkat. Pada Tahap 1 (Ideate) modul ini, peserta akan didedahkan kepada rangka kerja penyelidikan secara sistematik. Selepas itu, peserta akan memetakan penyelesaian menggunakan pelbagai alat prototaip melalui Peringkat 2 (Map). Peringkat 3 (Pilot) akan bermula pada akhir kelas dua minggu, di mana peserta akan menggunakan strategi perancangan dan perancangan projek untuk merancang rintis prototaip mereka.

Pada Peringkat 4 (Act), para peserta akan dikerahkan semula ke komuniti mereka untuk menguji prototaip penyelesaian impak sosial. Ini akan dilakukan dengan pelaburan perintis sehingga RM5,000 bagi setiap projek. Peringkat 5 (Count) akan melihat peserta mengukur kesan projek sosial mereka sepanjang perjalanan mereka. Bertentangan dengan amalan popular, modul IMPACT menggunakan kaedah pengukuran impak dari fasa idea, untuk memastikan projek-projek mempunyai petunjuk pengukuran kesan sosial yang spesifik di peringkat pengukuran impak. Akhirnya, di Peringkat 6 (Tell), peserta akan mendokumenkan kemajuan projek sosial mereka, dan ia akan diterbitkan sebagai “Jurnal Impact”, sebuah siri web.

Akademi Impact terbuka kepada semua belia di Malaysia, dengan keutamaan diberikan kepada pemuda Sabah & Sarawak, masyarakat Orang Asli, orang dari kategori B40, Orang Kurang Upaya (OKU), bekas banduan dan graduan sekolah juvana. Program ini adalah percuma dan peserta akan diberi penginapan percuma, elaun perjalanan, elaun perbelanjaan harian termasuk makan minum semasa kelas dan pembiayaan untuk fasa perintis daripada 6 projek terpilih.

Menurut Ahmed Faris Amir, Ketua Pegawai Eksekutif Impact Malaysia, “Fokus kami ialah pembangunan belia melalui inovasi sosial, terutamanya dalam sektor ketiga. Apa yang kita mahukan ialah melihat golongan muda yang memberi kesan kepada masyarakat di negara ini.”

Pendaftaran Akademi Impact Malaysia akan berakhir pada hari Ahad 15 Mac 2020. Pemohon yang berminat dan untuk maklumat lanjut, sila layari www.impact.my atau hubungi Impact Malaysia melalui e-mel: connect@impact.my, atau Facebook / Twitter: @impactdotmy atau Instagram: @impactmsia.